“In plaats van een cursus solliciteren, kreeg ik een kritische vraag, een luisterend oor en een goed gesprek!”
Na het faillissement van zijn vorige werkgever nam D.(36) deel aan een outplacementbegeleiding bij Hura. Weliswaar een beetje sceptisch bij de aanvang, maar daar kwam al gauw verandering in. D. doet graag zijn verhaal…
“Mijn vorige werkgever ging een tijd geleden failliet. Zo’n faillissement was toch vrij confronterend. Ik had in mijn loopbaan nog nooit één dag zonder werk gezeten. Na het faillissement kwam ik via de VDAB in contact met Hura. Ik werd door Hura uitgenodigd voor een traject van outplacementbegeleiding. Mijn eerste bedenking bij deze uitnodiging was: “Is dit wel iets voor mij? Ik kan toch zelf wel een cv opmaken?”. Anderzijds… wat had ik te verliezen? Ik ben – weliswaar twijfelend – op het aanbod ingegaan.”
Sterke kanten ontdekken
“Zo startte ik met de outplacementbegeleiding bij Hura. Een keer per week kwamen we samen, vrij dicht bij mijn woonplaats. Ik dacht dat ik een soort klassikale cursus ‘leren solliciteren’ zou krijgen, maar dat bleek helemaal niet het geval. Samen met een aantal ‘collega’s’ werd ik opgevangen door Leen, zowel in groep als individueel. Leen stelde daarbij pertinente vragen: waar ben je goed in? Waar ben je minder goed in? Wat voor job zou je liggen en waar gaan we dus naar op zoek?”
“Leen heeft me mijn sterke kanten helpen ontdekken, me meegegeven waar ik echt goed in ben. En dat bleek meer te zijn dan de zuivere ‘sales’. Zo heeft ze me laten inzien dat ik ook op het vlak van organisatie een en ander kan. Ik help bijvoorbeeld in mijn vrije tijd al eens een bedrijfsquiz organiseren, ook dat is een talent. Dankzij die gesprekken kwam ik dingen te weten over mezelf, waar ik anders helemaal niet bij stil zou blijven staan en die uiteindelijk zeer belangrijk waren bij mijn oriëntatie en het vinden van mijn huidige job.”
“Bij het solliciteren kijk je meestal naar een bepaalde functie. Als het profiel klopt, dan probeer je die job te bemachtigen. De outplacementbegeleiding heeft me doen inzien dat er meer is dan dat. Zo is ook het bedrijf waar je gaat solliciteren belangrijk. Je moet er immers qua persoonlijkheid in passen, anders ga je het er ook niet lang uithouden. Het eerste contract dat ik voorgeschoteld kreeg, heb ik om die reden geweigerd. Gewoon omdat ik het gevoel had dat dit niet het juiste bedrijf was voor mij. Ook toen ik daarmee worstelde, bood Leen een luisterend oor. Uiteindelijk was Hura voor mij tijdens moeilijke ogenblikken vooral een partner, waar ik steeds terecht kon voor een goed gesprek. Die persoonlijke aanpak heeft me enorm aangesproken.”
Wensenlijstje
“Tijdens de voorbereiding op het solliciteren kwamen we ook bij de vraag: aan welke criteria moet een werkgever voldoen om voor jou interessant te zijn? Ik zocht naar een technologisch bedrijf, liefst een iets groter, waar ik ook bedrijfsgerichte opleidingen kon krijgen, en dat met het nodige respect met zijn medewerkers omging. Uiteindelijk heb ik deze job gevonden bij de afdeling ‘solution sales’ van een groot telecombedrijf.”
Nooit te oud om te leren
“In dit hele verhaal heb ik veel te danken aan Leen, omdat ze mij heeft doen stilstaan bij mijn eigen competenties en wensen. Ze stelde ook de juiste vragen en dwong me daarbij over mijn eigen situatie na te denken. Ik heb tijdens de begeleiding zeer goede gesprekken gevoerd en dat heeft me enorm geholpen. Je moet je daar natuurlijk ook voor open stellen, maar ik ben van het principe dat je nooit te oud bent om te leren. Ik ben dus van bij de start van de begeleiding in de denkpistes van Leen meegegaan. En dat heeft gewerkt.”
“Vandaag ben ik reeds meer dan negen maanden in mijn nieuwe job aan de slag. En ik denk dat ik op de juiste plaats zit. Ook mijn nieuwe werkgever ziet dat blijkbaar zo. Want na negen maanden kreeg ik reeds een uitstekende evaluatie. Dit is voor mij toch hét bewijs dat ik de juiste keuze heb gemaakt.