In 2020 sloot een groot metaalbedrijf de deuren. Door het faillissement verloren ruim 500 werknemers hun job. Zo ook Jan, op dat moment 60 jaar met een anciënniteit van 39 jaar en 3 maanden.

”Ik was de oudste en dacht aan brugpensioen”

Jan werkte bij het metaalbedrijf in het labo, waar hij technische metingen deed. Zijn hele carrière had hij bovendien voor dit bedrijf gewerkt. Er werd hem outplacement aangeboden bij Hura. Hij was niet verplicht om in te stappen, maar deed het toch want “wat had hij te verliezen?”  Hij bleek de oudste van de groep te zijn en wilde in eerste instantie SWT (brugpensioen) aanvragen. Al snel bleek echter dat hij 6 werkmaanden tekort kwam om op brugpensioen te gaan. Van zodra hij die duidelijkheid had, draaide Jan letterlijk een knop om. Ook dankzij de stimulans van andere collega’s in de outplacementgroep die actief aan het solliciteren waren, kreeg Jan gaandeweg zin om ook dit spoor te volgen en terug aan de slag te gaan. Zijn coach Liebet loodste hem door het sollicitatieproces, zij gaf hem op het juiste moment een duwtje in de rug.

"Mijn coach gaf mij de tip om eens te kijken bij Infrabel"

Hij solliciteerde eerst bij een firma waar hij vlot op gesprek mocht en alles positief verliep, maar naderhand kreeg hij te horen dat ze toch kozen voor iemand jonger. “Mijn outplacementcoach Liesbeth gaf mij toen de tip om een infosessie mee te volgen bij Infrabel. Ik heb dat toen gedaan en kreeg zicht op de nieuwe profielen die ze zochten.” Jan solliciteerde, met hulp van zijn coach, de bal ging aan het rollen en op zijn 61ste werd hij aangenomen .

"Van mijn leeftijd maken ze geen probleem"

Ondertussen is Jan al enkele maanden aan de slag bij Infrabel als technicus. Hij heeft nog een aantal interne opleidingen en examens voor de boeg. Jan moet nog maar vier jaar werken maar van zijn leeftijd maken ze geen probleem. Hij werkt er met plezier en ook al is de jobinhoud volledig nieuw, hij is blij dat hij deze kans gegrepen heeft.

"Je moet ervoor open staan om iets nieuws te willen doen"

Jan is met iets volledig nieuws begonnen, hij heeft daarbij aan loon moeten inleveren. Het loon dat hij bij het metaalbedrijf verdiende na 40 jaar dienst kon hij niet meer recupereren.  “Ik heb in deze job geen ervaring, ik kom bij nieuwe collega’s terecht en het zou raar zijn dat ik dan direct meer dan hen zou verdienen.”

Jan geeft als advies aan andere 55-plussers die hun werk verliezen: “stel je open en durf opnieuw beginnen”.