Logo Gielsbos 360x360

Loopbaangesprekken verzekeren lange-termijnmotivatie en welbevinden van medewerkers bij GielsBos

In een rustig groen kader biedt Het GielsBos vzw mensen met een beperking de geborgenheid en steun om een kwaliteitsvol leven uit te bouwen. De voorziening biedt woonondersteuning aan meer dan 300 residentiële cliënten.  Bovendien organiseert men begeleiding en dagopvang voor een 100-tal mensen die thuis wonen. Het GielsBos beschikt ook over uitgebreide faciliteiten. Een zwembad met wellnessruimte en sporthal, ingericht op maat, zorgen voor de nodige ontspanningsmogelijkheden. “Dagelijks zetten onze experts en zorgverleners zich 200% in voor volwassenen en kinderen met een beperking. Daarom vinden we het belangrijk om continu in onze medewerkers te investeren,” vertelt Cynthia Kenis, Teamcoach HR bij Het GielsBos.

“We namen ons loopbaanbeleid opnieuw onder de loep. De fundamenten waren goed, maar eerder gericht op nieuwkomers. Werknemers met meerdere jaren dienst verdienden meer aandacht. In de zorgsector geef je een groot stuk van jezelf. Je goed voelen in je job is daarom essentieel en komt de kwaliteit van de zorg voor onze cliënten alleen maar ten goede.”

“Dit was de aanleiding om het project ‘Maak van je loopbaan je droombaan’ op te starten. Daarbij vertrekken we van tweejaarlijkse loopbaangesprekken om te peilen naar de ambities, groeimogelijkheden en wensen van onze mensen. Met veel ruimte voor flexibiliteit gaan we één of meerdere engagementen aan die het welbevinden van de medewerker bevorderen en de samenwerking versterken. Iedere werknemer kan dit vrij invullen afhankelijk van zijn persoonlijke ambities en noden. Dit kan gaan van een promotie, een vormingstraject, een aanpassing van het werkritme tot een verandering van takenpakket. Ook eens proeven van een functie in een ander team om nieuwe kennis op te doen of loopbaanbegeleiding horen daarbij. We willen onze mensen zo aanmoedigen om meer verantwoordelijkheid op te nemen voor hun eigen loopbaan.”  

Niet iedereen reageerde enthousiast op dit nieuwe initiatief. Functioneringsgesprekken waren in het verleden niet altijd even vlot verlopen. Daarom werd Greet van Hura ingeschakeld om een vijftigtal leidinggevenden te versterken met de nodige opleiding en coaching.

Volgens Cynthia een positieve ervaring: “Greet is zeer toegankelijk en wist meteen een sfeer van vertrouwen te creëren waardoor de deelnemers zich ook kwetsbaar durfden op te stellen. Een goede balans tussen theorie en praktijk, met een grote verscheidenheid aan praktijkoefeningen, zorgde ervoor dat iedereen zich aangesproken voelde.”

“Een half jaar na de sessies maakten we de evaluatie. Alle teamleaders waren met de nieuwe kennis aan de slag gegaan. Bij de ene gaat dit al wat vlotter dan bij de andere, maar het scepticisme is weg. Dit maakt het mogelijk om coaching nog meer te integreren in onze organisatie zodat het op lange termijn vanzelfsprekend wordt voor iedereen.”

Op zoek naar HR-advies of ondersteuning bij een organisatieontwikkelingstraject?

Neem vrijblijvend contact op