Jurgen was net geen vijftig toen hij zijn job als manager verloor door een faillissement. In eerste instantie was hij daar niet rouwig om. Hij keek uit naar wat me-time na een zware periode aan het thuisfront. Hij was ook toe aan een nieuwe uitdaging want het bedrijf waarvoor hij de laatste 12 jaar werkte speelde niet echt in op groei.

“Het outplacement gaf me een realistische kijk op solliciteren.” 

Jurgen maakte na het faillissement in februari 2020 plannen om wat van de wereld te zien. Hij wilde het nuttige aan het aangename koppelen: nieuwe contacten leggen en een nieuwe uitdaging zoeken op een ontspannen manier. Maar de Covid crisis gooide roet in zijn plannen. Noodgedwongen begon hij half maart met solliciteren. “Ik was niet goed voorbereid, niet meer vertrouwd met de huidige manier van recrutering en ging op pad met tools die niet aangepast waren aan de realiteit”. Er volgden een reeks ontnuchteringen. Zijn CV bleek niet aangepast aan de huidige arbeidsmarkt en zijn loonverwachting was niet realistisch. Liesbet, zijn outplacementcoach, hielp hem bij het afstemmen op de realiteit. Ze maakte met hem een nieuw CV op en schepte een realistisch verwachtingskader. Zo raakte Jurgen gewend aan het feit dat hij vaak geen antwoord kreeg na een sollicitatie en voelde hij zich beter gewapend op de arbeidsmarkt.

“Je kan op de klaagbank gaan zitten of het als een geweldige mogelijkheid zien” 

Toen Jurgen tegen juni nog geen zicht had op een nieuwe job besloot hij het over een andere boeg te gooien: zichzelf volledig heruitvinden. Hij ging bij zichzelf te rade en nam zich voor om nu eindelijk te gaan doen wat hij altijd al wilde doen: iets met transport in de niche van supply chain. Hij schreef zich in voor het ingangsexamen Fiscaal Recht aan de UA en was geslaagd. Hij besprak zijn plannen uitvoerig met zijn outplacementcoach en zij zorgde mee voor een kritische reflectie en stimulans. Als er tegen september geen werk uit de bus kwam, dan startte hij met de studies. Ondertussen raakte hij in de zomer ook  betrokken in een lange sollicitatieprocedure die hem eind november een voltijdse nieuwe job zou opleveren. 

“Eigenlijk raad ik iedereen aan om na 25 jaar loopbaan weer op de schoolbanken te gaan zitten”

Jurgen combineert momenteel een voltijdse job als international trade manager met een deeltijdse universitaire studie Fiscaal Recht en aantal gespecialiseerde logistieke vakken. Die combinatie is mogelijk door het online gebeuren. Hij werkt overdag van thuis uit en ‘s avonds volgt hij de lessen die vaak overdag worden opgenomen. Hij geeft toe dat het heel pittig is maar is enorm tevreden dat hij opnieuw is gaan studeren en ervaart dit als een verrijking. Hij zit terug op de schoolbanken met de jeugd die zijn eigen kinderen zouden kunnen zijn en hij geniet ervan om zijn maturiteit te kunnen overbrengen en zich tegelijk ook te laten inspireren door hen.