Eric verloor zijn job als kwaliteitsmanager door een faillissement. Hij was op dat moment 64 met een anciënniteit van 42 jaar op de teller. Hij kreeg outplacement aangeboden. De meeste van zijn 60+ collega’s kozen voor een vrijstelling. Maar Eric deed dit niet en stapte in, want met 1 jaar voor zijn pensioen wilde hij zich nog nuttig maken. 

“Ik koos voor outplacement want ik wilde nog iets gaan doen” 

Het klikte meteen tussen Eric en zijn outplacementcoach Marina. Eric wilde zich heroriënteren en zijn doel was om via het outplacementtraject nieuwe inzichten te vergaren. Hij ambieerde geen functie meer als manager, maar wilde zich nog zinvol inzetten. 

“Via mijn eigen netwerk vond ik een nieuwe job”

Niet lang daarna wees iemand uit zijn netwerk hem op een vacature die “op zijn lijf geschreven” zou zijn. En zo ging de bal aan het rollen. Eric solliciteerde en haalde de job vlotjes binnen. Hij kreeg als feedback dat hij was uitgekozen omdat hij onmiddellijk inzetbaar was en een enorme meerwaarde meebracht. Hij startte zelfs een maand eerder dan voorzien. Binnen het bedrijf kon hij veel ideeën aanreiken en zijn visie wordt ook gevolgd door het management. Hij kan in zijn job “puur terugvallen op ervaring” en dat geeft hem vleugels.

Eric benadrukt het belang van netwerking. “Vijftig procent van de vacatures wordt ingevuld binnen eigen netwerk. Van jongs af aan heb ik een netwerk opgebouwd en heb dat door de jaren heen zorgvuldig onderhouden”. Zonder dat ene telefoontje van zijn ex-collega had hij deze job niet gevonden. Ook met zijn outplacementcoach onderhoudt hij een warme band. Ze belt hem elke maand op om te vragen hoe het met hem gaat en dan wisselen ze even uit.

“Ik kan stoppen maar ik ga nog even door”

Eric zou kunnen stoppen op zijn 65ste maar dat doet hij niet want ondertussen is hem een nieuwe opportuniteit aangeboden. De HR dienst van het bedrijf waar hij nu voor werkt, had hem tijdens het sollicitatiegesprek gevraagd of hij interesse heeft in het coachen van jonge starters. En dat zag Eric zeker zitten. Hij start binnenkort met het begeleiden en coachen van zijn opvolger: een 24-jarige jongeman die binnenkomt in een junior functie. Eric haalt er voldoening uit om zijn ervaring te kunnen doorgeven.

“Opportuniteiten zitten in kleine hoekjes”

Eric geeft nog mee dat het belangrijk is om opmerkzaam te zijn voor opportuniteiten. En die zitten volgens hem vaak “in kleine hoekjes”. Je moet er oog voor hebben. Tijdens je carrière kom je op kruispunten en de keuze die je dan maakt, is bepalend voor je loopbaan. Zo nam hij zelf de kans aan om in het buitenland te werken, maar kwam uiteindelijk terug voor zijn gezin.