Lumina Tafel
  • Worstel je ook wel eens met de vraag hoe de juiste mensen te vinden en aan boord te houden?  
  • Kan jij zeggen welke talenten je medewerkers in zich hebben of hoe je die kan ontdekken?  
  • Vraag jij je ook wel eens af hoe je je medewerkers mee kan laten groeien met je organisatie?  

Heel wat organisaties zoeken antwoorden op deze prangende vragen. Als specialist in talent- en loopbaanmanagement geeft Hura je graag 10 tips waarmee je direct aan de slag kunt en aan een duurzaam talentmanagement werkt.  

1) Formuleer een duidelijke en inspirerende toekomstvisie en communiceer deze aan alle medewerkers in je organisatie.  

Hiermee maak je duidelijk welke richting de organisatie uitgaat en creëer je een gemeenschappelijk en ambitieus doel. Medewerkers kunnen daardoor beter inschatten wat de organisatie nodig heeft en hoe ze met hun kwaliteiten kunnen bijdragen aan de groei van je organisatie.  Lees de volledige tip

2) Ga in gesprek met je medewerkers over hun functioneren, hun sterktes en  ontwikkelingspunten. Formuleer daarbij duidelijke verwachtingen.   

Op die manier concretiseer je de impact van veranderingen op ieders job en hoe ze zich daarop kunnen voorbereiden. Dit kan je doen door het organiseren van functionerings- en evaluatiegesprekken of loopbaangesprekken.  

3) Reik je medewerkers mogelijkheden aan om te ontwikkelen en bij te blijven. Faciliteer hen zodat ze gemotiveerd zijn om toekomstgerichte competenties te ontwikkelen.  

Ontwikkelingsmogelijkheden zijn een goede reden voor medewerkers om zich te binden aan je bedrijf. Heb hierbij aandacht voor alle doelgroepen binnen de organisatie.  

4) Maak ontwikkelingsmogelijkheden helder aan de hand van een POP. 

In een POP, een persoonlijk ontwikkelingsplan, beschrijf je de ontwikkelingsnoden van je medewerker en maak je afspraken om deze aan te pakken en het resultaat op te volgen. Een POP is bovendien een krachtig instrument om vervolgens tijdens functionerings- of loopbaangesprekken te gebruiken. 

5) Identificeer de trekkers in je organisatie. 

Coach hen intensief zowel op persoonlijk als op vaktechnisch vlak. Zij zijn je leiders van morgen! 

6) Heb aandacht voor de leidinggevenden. Zij zijn de ruggengraat van je organisatie. 

Peoplemanagement, leiderschap en coachen zijn vaardigheden die je niet op de schoolbanken leert. Weinig leidinggevenden hebben deze vaardigheden dan ook van nature onder de knie. Het opleiden en trainen van je leidinggevenden op elk niveau is een absolute must!! Kies daarbij voor een inhouse opleidingstraject. Zo bepaal je zelf mee de inhoud en accenten van je opleiding.  

7) Ga loopbaanvragen niet uit de weg, maar maak ze bespreekbaar. 

Het is een misvatting dat medewerkers onmiddellijk een antwoord wensen op hun loopbaanvraag. Vanuit een gesprek worden vragen verhelderd en kunnen pistes op lange termijn worden bekeken. Het is tevens een misvatting dat medewerkers enkel hogerop willen. Ook ontwikkelen in de breedte of diepte zijn volwaardige loopbaanpistes.  Via een programma van loopbaanbegeleiding pakken we concrete loopbaanvraagstukken aan.  

8) Personeelsverloop hoeft geen probleem te zijn. Het opent perspectieven voor nieuw bloed in je organisatie.  

Het is wel raadzaam om exitgesprekken te houden met medewerkers die de organisatie verlaten. Zo kan je de reden van hun vertrek achterhalen. Op basis daarvan kan je gericht actie nemen of veranderingen doorvoeren.   
Door nieuwe medewerkers zeer goed te screenen bij aanwerving vermijd je bovendien teleurstellingen. Dit kan je doen via selectietechnieken zoals een professioneel interview, een assessmentcenter of gerichte testing.   

9) Met een sterk opleidingsbeleid kan je je bedrijf profileren als een aantrekkelijke werkgever.  

Laat een goed opleidingsbeleid deel uitmaken van je employer branding. Zo zal je doelgericht de juiste werknemers aantrekken en je organisatie positief in de kijker zetten.  

10) Geef loopbaanbeleid een prominente plaats in je organisatiebeleid.  

98% van de organisaties ligt vandaag niet erg wakker van haar loopbaanbeleid (studie Ans Devos, professor Antwerp Management School). Er liggen dus nog heel wat mogelijkheden open om via ontwikkeling en gerichte loopbaanondersteuning elke medewerker op elk moment op de juiste plaats in te zetten! 

Kom naar onze gratis inspirerende ontbijtsessie

Zoek je tips en inspiratie om werk te maken van een sterk loopbaanbeleid?
Dan heten we je graag welkom op onze ontijtsessie op 11 oktober. Wat mag je verwachten? Een gevarieerde ochtend waarin zowel actuele inzichten, best practices als boeiende sprekers aan bod komen. Het thema: 'ontwikkelen van medewerkers; inspiratie en best practices voor een sterk loopbaanbeleid'.

Meer info & inschrijven