Vanuit mijn rol leg ik vaak het eerste contact met pas ontslagen werknemers in verband met de opstart van hun outplacementtraject. Gezien het overaanbod aan vacatures krijg ik vaak de opmerkingen: 'Ik kan mijn plan wel trekken' of 'Ik ben al met een aantal werkgevers in contact'.
Een begrijpbare reactie binnen de huidige verhitte arbeidsmarkt. Maar met het overaanbod van vacatures, komen werkzoekenden nu voor vaak heel andere uitdagingen te staan zoals o.a. volgende situaties:
- Druk vanuit de omgeving: "Als je wil werken, vind je snel een nieuwe job. Er zijn vacatures genoeg!"
- Drang om snel te schakelen: Het is erg verleidelijk om snel in te gaan op een interessant voorstel, zonder stil te staan bij welke aspecten in werk nu écht belangrijk zijn voor hem of haar.
Vanwege de huidige krapte op de arbeidsmarkt zien we steeds meer werkzoekenden die essentiële stappen overslaan bij hun loopbaankeuze.
De kunst is om bewust te kiezen!
Mijn advies om bewust te kiezen:
Sta stil bij wie je bent, wat je drijft in je werk, welke collega's en omgeving je nodig hebt.
Ga op zoek naar de oorzaken waarom je vorige tewerkstelling beëindigd werd en hoe je ervoor kunt zorgen dat dit in de toekomst niet meer gebeurt.
Voer een grondige analyse uit op de vacature vooraleer je beslist om te solliciteren. Weet je genoeg over de functie en het bedrijf?
Stel de juiste vragen in een sollicitatiegesprek zodat je een onderbouwde keuze kunt maken.
In onze wagen gebruiken we gretig onze GPS om naar een nieuwe bestemming te rijden. De GPS kent ons wegennetwerk, kent de obstakels en uitdagingen en geeft steeds up-to-date informatie.
Als je als werkzoekende op weg bent naar een nieuwe bestemming (lees: een nieuwe job), dan is een GPS erg zinvol. Een outplacement coach is die GPS voor jou.
Door bewust te kiezen, verminder je de kans dat je na enkele weken bij je nieuwe werkgever je jezelf afvraagt: 'Waar ben ik nu in terecht gekomen?'.
En geloof me, dit krijg ik steeds meer te horen als ik een opvolging doe bij personen die niet ingestapt zijn in hun outplacementtraject en zonder GPS hun keuzes hebben gemaakt.
Zorg er dus bij het nemen van een nieuwe loopbaanstap voor dat je een goed klankbord hebt.
Heb je geen outplacementaanbod van je werkgever gekregen? Ga dan op zoek naar iemand in je omgeving die jouw GPS kan zijn in deze verhitte arbeidsmarkt. Ook een loopbaancoach kan je met loopbaanbegeleiding bij staan!