Iso800 Hura 2017 113

Moet het nog gezegd worden, het zijn voor iedereen uitzonderlijke en uitdagende tijden! De Corona-crisis legt veel lam, maar zet daarnaast ook veel in beweging. Eén ding is zeker, het vraagt van ieder van ons een groot aanpassingsvermogen. Zo is het bijvoorbeeld een tijd waarin nieuwe vormen van communicatie volop hun intrede maken. Je eerste videosollicitatie, een online consultatie met je arts, misschien je eerste online work-out,...? We helpen jullie hiermee graag op weg!

Wat heb je nodig voor zo'n online videogesprek?

Laten we beginnen met de ideale situatie. Je beschikt over een computer of laptop en hebt een goede internetverbinding. Meestal heeft je laptop een camera en microfoon. Dan kan je meteen van start! Heb je een computer? Dan dien je een webcam aan te sluiten om ervoor te zorgen dat je gesprekspartner je ook kan zien.

Geen laptop of computer ter beschikking? Ook met je smartphone kom je al een heel eind weg. Net zoals je misschien al eens gebeld hebt met Facetime, WhatsApp,... kan je dat ook met andere apps zoals Teams, Zoom, Google Hangouts, etc. Dit zijn namelijk allemaal apps waarop je een online videogesprek kan organiseren via je smartphone.

Gebruik oortjes (of een headset) met een microfoon voor een kwalitatief gesprek. Op deze manier heb je minder last van omgevingsgeluid en is wat je zegt ook duidelijker voor je gesprekspartner. 

Overweeg je om een webcam aan te schaffen? Koop er dan één met microfoon. Zo slaag je twee vliegen in één klap.

Tips voor een goed videogesprek

Het is voor velen een nieuw gegeven: communiceren zonder echt fysiek contact. We geven je alvast enkele tips voor een professioneel en kwalitatief videogesprek.

  • Installeer je in een rustige omgeving. Huilende kinderen, blaffende honden, je partner die aan het stofzuigen is,.... Het zijn allemaal storende elementen voor een kwalitatief gesprek. Tips: sluit je ramen, zet je radio en tv af, zet je gsm op stil en stuur huisgenoten en -dieren naar een andere kamer zodat niemand je stoort tijdens het gesprek.  

  • Zorg voor een goed beeld en maak oogcontact. Tips: zorg dat je camera niet afgedekt is en op ooghoogte staat. Zorg ervoor dat je volledige hoofd en minstens een deel van je nek in beeld komt. Ga dus niet te dicht bij je camera hangen en controleer of je mooi in beeld komt. Kijk naar de camera als je spreekt. 

  • Spendeer ook tijdens een videogesprek aandacht aan je houding. Zit rechtop, laat merken dat je luistert en spendeer extra aandacht aan je lichaamstaal. Een vriendelijke lach doet ook hier wonderen!

  • Ondersteun je verbale communicatie met non-verbale signalen zoals je duim opsteken als je iets oké vindt of je hand opsteken als je iets wil toevoegen. 

  • Controleer je beeldkwaliteit. Kies voor een rustige, neutrale achtergrond. Let op het tegenlicht en vermijd te veel achtergrondlicht. Niets zo lastig als een donkere schim in beeld. 

  • Test je geluidskwaliteit. De essentie van het gesprek is om elkaar goed te begrijpen. Check op voorhand de geluidskwaliteit van je micro. Plaats je micro indien mogelijk ver genoeg van je klavier/toetsenbord en boxen. Het gebruik van een headset kunnen we alleen maar aanmoedigen. Probeer daarnaast duidelijk, rustig en voldoende luid te praten. 

  • Test, test, test. Heb je een belangrijk videogesprek? Test voordien eens met je partner, buurman, vriend,... Je wint aan vertrouwen en voorkomt technische ongemakken. 

Heb je een online sollicitatiegesprek? Bekijk hier enkele tips via het filmpje van VDAB

Communicatie met je Hura coach

Ook Hura zet in deze periode in op digitale communicatie en online platformen om onze dienstverlening zo goed als mogelijk verder te zetten. Lees hier hoe onze coaches jullie van dienst blijven zijn

Heb je een vraag voor ons? Nood aan een professioneel klankbord of enkele praktische tips?

We delen graag onze kennis en expertise met jullie.

Neem contact op